A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Дата: 13.08.2021 13:58
Кількість переглядів: 1019

Фото без опису

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги.

Зараз в Україні  йде активна пропаганда того, що на зміну  інтернатним закладам для дітей, притулкам, центрам соціально - психологічної реабілітації дітей має розвиватися мережа сімейних форм виховання дітей прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, послуги  сімей патронатних вихователів, послуга наставництва.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Порядок створення дитячих будинків сімейного типу та влаштування в них дітей регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 565 від 26 квітня 2002 року "Про затвердження Положення про прийомну сім’ю".

Метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.

Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.

Після утворення прийомної сім’ї постійно здійснюється її соціальне супроводження працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. На кожну дитину сироту  держава виділяє кошти та окремо плату батькам - вихователям.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї, за плату надає послуги з тимчасового (від 1 до 6 місяців) догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму приміщенні. Слід зазначити, що патронатному вихователю, під час здійснення догляду за дитиною зараховується педагогічний стаж.

Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Варто зазначити, що наставник – це не спонсор і не опікун/усиновитель, це дорослий значимий друг у житті дитини, який проводить з нею час та допомагає розвинути таланти.

Тож, якщо ви зараз перебуваєте у пошуку роботи, маєте досвід виховання власних дітей, та бажаєте допомогти тим дітям які цього потребують, звертайтеся до Первомайського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за додатковою інформацією стосовно здійснення патронату над дитиною. Якщо Вас зацікавили інші форми сімейного виховання, про які згадується в даній статті, спеціалісти Служби у справах сім’ї та дітей Синюхино-Брідської сільської ради нададуть вам вичерпну інформацію за адресою с. Синюхин Брід, вул. Центральна, 14.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь