A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Увага! Кліщі!

Дата: 28.09.2021 08:39
Кількість переглядів: 3352

У природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад, та упродовж року має два виражених піки активності – в квітні -травні та серпні-вересні.

Саме зараз триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів.

На рік у світі реєструється близько 100 тисяч випадків захворювання на хворобу Лайма. В Україні впродовж останніх трьох років реєструвалося близько 3 тисяч випадків на рік.

Кліщі – своєрідні «засідники»: вони живуть у ґрунті і піднімаються по траві на висоту від 20–40 см до 1 м над поверхнею і там сидять на чатах, чекаючи на тварин або людей.

Собак, яких власники вигулюють у парках, потрібно захищати ретельніше, тому що кліщі чекають на жертву не на доріжках, а поряд із ними – там, де домашні тварини переважно й ходять. У цих місцях виникають специфічні сприятливі умови, що забезпечують так зване кліщове навантаження, гарантують кліщам прогодування.

Люди часто забувають про проблему кліщів, але їй легше запобігти, ніж потім лікуватися від захворювань, які з ними пов’язані.

З метою попередження нападу іксодових кліщів, при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (лісів, зелених зон, парків та скверів, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

  • одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором.
  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожних 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, вкриті волоссям.
  • звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м. місце для привалів, нічного сну на природі.
  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • якщо разом з вами на природі перебував ваш собака або інша домашня тварина – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання. Оглянути потрібно голову собаки, вуха, особливо всередині, бо там найніжніша шкіра без волосся. У великих собак слід перевірити також хвіст.
  • використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.
  • Одяг одразу після прогулянки краще закинути до пральної машини.

Людина не відчуває укусу, бо в слині паразита містяться знеболюючі речовини. Окрім того, слина комахи перешкоджає згортанню крові жертви, даючи можливість кліщу безперешкодно смоктати її.

Якщо ви виявили на своєму тілі кліща, котрий присмоктався, маєте 24 години, щоб його видалити – упродовж першої доби ризик заразитися бактеріями є мінімальним. Це пов’язано з тим, що бактерії, наприклад борелії, починають розвиватись і розмножуватись у тілі кліща тільки після першої спожитої ним порції крові. Потім вони накопичуються в його слинних залозах і звідти потрапляють у кров живителя. Слід пам’ятати, що наша імунна система знищує борелій дуже ефективно, якщо їх мало.

Якщо кліща потрібно видалити, то найкраще звернутися до хірурга-травматолога.

За медичною допомогою можна звернутись до травмпунктів, які працюють цілодобово, або до інших закладів охорони здоров’я, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.

Якщо немає змоги звернутися до лікаря, можна скористатися спеціальним кліщосмиком, котрий продається у ветеринарних аптеках і подібний до інструментів для висмикування цвяхів. Користуватися ним зручно, кліщі видаляються в переважній більшості випадків. Для цього кліщосмик протягують під головою кліща, повертають ним праворуч або ліворуч, щоб трохи розчинити «цементну пробку», і викручують у будь-якому напрямку.

Не слід застосовувати методи видалення з жирами, зокрема з соняшниковою олією. Річ у тім, що кліщ дихає задньою частиною тіла, і якщо отвори, якими він дихає, все ж огорне жир, кліщ поступово загине. Вивільнитися самотужки він не зможе і ви втратите час. Тому краще витягти кровососа якнайшвидше.

У 20% випадків унаслідок бореліозу виникає так звана мігруюча еритема — кільцеподібне почервоніння шкіри навколо місця присмоктування, яке з’являється в часовому проміжку від трьох годин до кількох днів. Якщо це кільце більше за п’ятикопійкову монету (тобто більше ніж 5 см) і продовжує збільшуватися в розмірах, необхідно негайно звертатися до лікаря-інфекціоніста.

Відстежити збільшення мігруючої еритеми допоможе звичайний маркер – обведіть ним почервоніння і спостерігайте. Якщо почервоніння менше від п’ятикопійкової монети – це може бути алергічна реакція організму або, наприклад, подразнення після розчухування шкіри.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь