A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Лейкоз великої рогатої худоби, що це таке?

Дата: 22.11.2021 14:24
Кількість переглядів: 2139

Фото без опису

Лейкоз великої рогатої худоби – інфекційне, хронічне захворювання пухлинної природи, збудником якого є ретровірус – вірус лейкозу великої рогатої худоби (ВЛ ВРХ). Лейкоз перебігає частіше безсимптомно, а при наявності ознак розвитку патологічного процесу проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитоз) та утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах.

При лейкозі ВРХ суттєво порушуються обмінні процеси в організмі хворої тварини, як наслідок відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму людей і тварин продуктів обміну. На даний час не доведена можливість зараження людини лейкозом від великої рогатої худоби, але генетична спорідненість вірусів лейкозу ВРХ та Т-клітинного лейкозу людини не виключають можливості такого зараження у майбутньому. 

Вірус лейкозу виділяється із організму хворої тварини з кров’ю, а також з молоком, слиною та іншими секретами, які можуть містити клітини крові (лейкоцити).

При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої. Вертикальний шлях зараження характеризується передачею вірусу від матері до плоду під час внутрішньоутробного (пренатального) розвитку в останні 6 місяців вагітності.  Проте, основним у поширення інфекції в природних умовах є горизонтальний шлях – контактна передача. У більшості випадків, вірус передається з інфікованими лімфоцитами.

Особливістю лейкозу є те, що розвиток клінічних проявів хвороби може тривати протягом багатьох місяців і років, при цьому візуально здорова тварина виділяє вірус у навколишнє середовище, тобто є джерелом інфекції для інших тварин.

Вірус лейкозу стійкий до дії низьких температур, але чутливий до дії високих температур (кип’ятіння, пастеризація) та дезінфектантів у звичайних концентраціях. Тому санітарна обробка та знезараження інструментів, господарського інвентарю та приміщень дезінфікуючими розчинами є одним із шляхів профілактики зараження лейкозом. На жаль, на даний час в Україні і світі не існує ефективних та безпечних профілактичних вакцин (щеплень) проти лейкозу великої рогатої худоби. Тому оздоровчі заходи щодо лейкозу базуються на лабораторних дослідженнях крові від великої рогатої худоби із наступним вилученням позитивно реагуючої худоби із загального стада. Ізолювання інфікованих тварин від неінфікованих на підставі результатів лабораторних досліджень залишається основним методом боротьби з лейкозом ВРХ в усьому світі.

Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя тваринництва щодо лейкозу є:

  • своєчасна діагностика хвороби;
  • негайне виведення зі стад (ферм) вірусом лейкозу тварин та їх ізоляція з наступним забоєм;
  • проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин;
  • дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах;
  • дотримання асептики і антисептики при масових обробках тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо);
  • проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин і ізоляції вірусоносіїв.

В Україні дослідження на лейкоз в благополучних господарствах та приватному секторі проводяться один раз на рік. Лабораторну діагностику лейкозу проводять за допомогою реакції імунодифузії (РІД) та імуноферментного аналізу (ІФА).

В разі отримання позитивних результатів лабораторних досліджень інфікованих тварин (позитивно реагуючих) ізолюють від здорових (негативно реагуючих) та здають на забій. На жаль, на лейкоз часто хворіють високопродуктивні тварини.

У разі виникнення суперечок щодо висновків лабораторної діагностики лейкозу ВРХ на вимогу власника Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи проводить арбітражне дослідження, але не пізніше ніж через 15 діб після першого взяття крові. Відбір крові у таких випадках проводиться комісійно за участю спеціалістів ветеринарної медицини. Проби крові опломбовуються, складаються акт відбору проб та супровідна. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

 

Бережіть себе та своїх близьких!!!

З повагою, Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь