A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 13.12.2021 16:27
Кількість переглядів: 3240

Фото без опису

     Чорнобильська катастрофа – найбільша в історії світової ядерної енергетики. Трагедія залишила опалимий слід у серцях усіх українців.

     Ті, хто з перших хвилин катастрофи стали на боротьбу з невидимим ворогом – справжні герої. Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та повної самовіддачі. Саме вони без обдумувань кинулись на порятунок рідної землі та співгромадян, а їх  боротьба заслуговує найщиріших слів подяки не тільки українців, а й усієї Європи.

     14 грудня Указом Президента України встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.  Саме в цей день, 35 років тому,було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Цим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії та перша перемога над атомом, який вирвався з-під контролю людини. Наслідки техногенної аварії були б ще жахливішими, якби не мужність і жертовність пожежних, військових, будівельників, енергетиків, лікарів та людей інших професій, які вже у перші дні страшного лиха прибули на Чорнобильську АЕС і вступили у бій з невидимим ворогом – радіацією. І вони стояли  до останнього, усвідомлюючи ступінь небезпеки і всю відповідальність, адже від кожного з них залежало майбутнє їх дітей, онуків, нащадків і України.

      На жаль, багато хто з ліквідаторів вже давно залишив  земне життя. Схилімо голови в глибокій скорботі і пом’янімо усіх, хто відійшов у вічність внаслідок Чорнобильської біди. Велика кількість учасників ліквідаційних робіт через передозування організму радіацією отримали інвалідність.

    Пам’ять… Саме вона є оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо весь народ пам’ятатиме свою історію, він заслуговує на повагу, він вартий того, щоб дивитися у майбутнє. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. На території нашої громади проживають люди, які на власні очі бачили все, що коїлось в далекому вже 1986 році. Це -  Говорун Олександр Андрійович (с. Мічуріно), Зубченко Сергій Георгійович та Білик Василь Петрович (с. Тарасівка) і Бондарюк Василь Петрович (с.Лукашівка). Низький вам уклін  від усієї нашої громади за те, що не шкодуючи свого здоров’я і життя, ви працювали в зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки катастрофи, що зупинили розбурхану стихію некерованої ядерної реакції. Зичимо вам здоров’я і довголіття, миру та злагоди вашим родинам. Нехай будуть вдячні та уважні до вас люди щодня, щохвилини, завжди!

 

З повагою, голова

Синюхино – Брідської сільської ради                          Олександр ЗУБКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь