A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Увага! Небезпечні продукти

Дата: 01.06.2022 13:29
Кількість переглядів: 719

Увага! Небезпечні продукти

 

До Первомайського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  надійшло 3 листи-повідомлення RASFF (системи швидкого оповіщення) про небезпечні продукти:

 

Увага! Виявлено небезпечний корм для бджіл "Антивир" з Росії!

Інформуємо операторів ринку, що займаються первинним виробництвом меду та бджолопродуктів, а також суб’єктів господарювання, які здійснюють обіг кормів для бджіл, про отримання інформаційного повідомлення системи швидкого оповіщення RASFF від 11 березня 2022 року № 2022.1439 стосовно виявлення фуразолідону (AOZ) у кормах для бджіл «Антивир», що експортувалися з Росії (постачальник: ЗАТ «Агробіопром», Полтевське шосе, володіння 4, м. Балашиха, Московська обл., 143980; онлай-продавець (E-trade):

Відповідно до статті 9 Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» оператори ринку під час провадження своєї діяльності зобов’язані вилучати та/або відкликати корми у випадках, встановлених законом. Якщо такі корми могли потрапити до інших операторів ринку та/або кінцевого користувача, оператор ринку інформує інших операторів ринку та/або кінцевих користувачів про причини їх вилучення.

 Споживачам, які придбали даний корм не використовувати за призначенням, а натомість залишити продукт і зв’язатися з постачальником.

Виявили морозиво з вмістом шкідливого стабілізатора

        

Від 31 березня 2022 року № 2022.1822-fup 3 "Виявлено несанкціоновану речовину етиленоксид в стабілізаторі Lygomme, що використовувався у виробництві морозива, що експортувалося з Франції (виробник: Mars Wrigley Confectionery France) до України (отримувач: ТОВ «Торгова фірма «РУДЬ», Київська область, 08122).

Довідково

Етиленоксид (окис етилену) – органічна, хімічна речовина, отрута для теплокровних тварин і людини, має канцерогенну, мутагенну, подразнюючу і наркотичну дію. Використовується для стеризизації медичного приладдя, зменшення забруднення прянощів та виробництва інших хімікатів.

Несанкціоноване використання бамбука в меламінових лотках

https://dolyna.if.ua/wp-content/uploads/2022/05/160-iliustratsiia-lotky.png

Повідомлення системи RASFF від 01.04.2022 р. №2022.1640-fup 6 стосовно виявлення несанкціонованого використання бамбука в меламінових лотках, що експортувалися з Польщі (виробник: Idanna Aps, Denmark; постачальник: JYSK Sp. Z o.o., Poland), до України (роздрібний продавець: магазини JYSK).

Довідково:  Бамбук не дозволений для використання як добавка до пластикових матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (даний тип продукції не відповідає стандартам Європейського Союзу).

Меламіновий посуд виробляється з меламінформальдегідної смоли. Основні властивості матеріалу – легкість і ударостійкість. Встановлено, що при виробництві меламінформальдегідної смоли лише 0,002% шкідливих сполук може перейти на продукти.

Управління з нагляду за продуктами і медикаментами США (FDA) провело дослідження і з’ясувало, що щоденне допустиме споживання меламіну становить 0,063 мг на 1 кг ваги. При цьому кількість шкідливих сполук, які можуть виділятися посудом, становить в 250 разів менше токсичного рівня. Для того, щоб розпочався процес міграції меламіну в продукти, температура посуду повинна бути більше 70°C, тому рекомендовано мити такий посуд водою з температурою нижче 70°С, не використовувати його для підігріву їжі в мікрохвильовій печі або духовці. Збільшенню міграції шкідливих речовин сприяє не тільки висока температура, але й продукти з високою кислотністю: оцет, томатний і апельсиновий сік, кисломолочні продукти (йдеться про тривалий контакт таких продуктів з меламіновим посудом).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь