Важливо знати : «Профілакитика холери»
- Під час воєнних дій через низку причин, як то підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань, наприклад, холери.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, при вживанні забрудненої води, їжі тощо. Без належного лікування може призвести до летальних наслідків.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин.
Симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини, у результаті якої відбувається згущення крові і зневоднення організму;
- - через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все, починаючи з литкових м'язів;
- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- холодна шкіра, холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
- - шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);задишка, різка слабкість.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:
- кип'ятити воду, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу та після відвідування туалету;
- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
- не купуйте продукти харчування, зокрема, рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип'ятінням;
- використовуйте чисту воду для задоволення питних потреб;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
— Первомайське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що при своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням.