Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Важливо знати : «Профілакитика холери»

Дата: 23.06.2022 13:33
Кількість переглядів: 821

  • Під час воєнних дій через низку причин, як то підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань, наприклад, холери.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, при вживанні забрудненої води, їжі тощо. Без належного лікування може призвести до летальних наслідків.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин.

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини, у результаті якої відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • - через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все, починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • холодна шкіра, холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
  • - шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);задишка, різка слабкість.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:

  • кип'ятити воду, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу та після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • не купуйте продукти харчування, зокрема, рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип'ятінням;
  • використовуйте чисту воду для задоволення питних потреб;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

— Первомайське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що при своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь