A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Що таке вакцинація?

Дата: 28.09.2022 19:08
Кількість переглядів: 324

Вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Імунна система реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань.

Що таке Національний календар щеплень?

В різних країнах до Національного календаря щеплень включені різноманітні інфекційні хвороби, для запобігання яких імунізують. 

Вакцинацію в Україні проводять згідно із Національним календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і, за умови його дотримання, є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету. 

Інструкції щодо підготовки та проведення вакцинації та терміни профілактичних щеплень визначаються Міністерством охорони здоров'я та містяться у відповідних наказах та календарі щеплень. Згідно календаря, людина отримує захист від 10 інфекцій: кашлюка, правця, дифтерії, гепатиту В, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту, туберкульозу та гемофільноії інфекції.

Профілактичні щеплення проти кашлюка, правця, дифтерії, поліомієліту, кору та туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень, всі інші є додатковими, згідно Закону «Про захист населення від інфекційних захворювань».

Людина звісно має право відмовитись від щеплення, але варто оцінювати ризики та усвідомлювати наслідки.

Перелік цих хвороб залежить від актуальності інфекції, небезпеки для здоров’я населення, епідемічної ситуації, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, економічного благополуччя країни. 

В нашій країні безкоштовно можна вакцинуватися проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. 

У якому віці найкраще імунізуватися?

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку не має. Своєчасна і повна вакцинація захищає вас і оточуючих від серйозних і потенційно смертельних захворювань. 

Для створення належного імунітету, щеплення необхідно починати робити вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими.

Як слід підготуватися до вакцинації?

Профілактичні вакцинації проводять у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Як правило, такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію. 

В окремих випадках, вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо. 

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він огляне вас і пояснить все, що цікавить, зокрема:

  • можливі прояви організму на щеплення;
  • випадків, коли слід звернутися до лікаря тощо. 

Також лікар повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення. У випаду, коли вакцинують поза Календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації.  

Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни.  

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Які є протипоказання для імунізації?

Протипоказання до вакцинації для кожного визначається індивідуально. Рішення приймає лікар, виходячи з Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

 

Первомайське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що перед вакцинацією необхідно звернутися до лікаря. Бережіть себе і своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь