Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Радіаційна аварія: що потрібно знати та як діяти? Що це таке та чому це так небезпечно?

Дата: 06.01.2023 21:50
Кількість переглядів: 882

Фото без опису

Радіаційна аварія – це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, що спричинило вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі безпеки.

Основними наслідками таких аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення.

Як це впливає на організм людини? Надпотужне випромінювання запускає в організмі процес іонізації. У клітинах утворюються вільні радикали – атоми, у яких не вистачає електрона. Згодом запускається ланцюгова реакція, адже щоб заповнити відсутню частину, вільні радикали «позичають» її у сусідніх атомів. Цей процес призводить до порушення цілісності молекул ДНК і клітин. Результат невідворотний – розвиток атипових клітин (ракових), масова загибель клітин, генетичні мутації.

Атомні частинки в малих дозах є каталізаторами розвитку онкологічних захворювань, а великі дози призводять до часткової або повної загибелі клітин, тканин і всього організму. При отриманні малих доз радіації симптоми відсутні і саме у цьому полягає складність контролю і відстеження патологічних змін. Наслідки можуть проявлятися через роки і навіть десятиліття.

Результатом радіаційного впливу на організм людини є порушення функцій життєво-важливих органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо). Окрім цього під впливом іонізуючих випромінювань може розвиватися променева хвороба.

Які існують методи профілактики у разі виникнення радіаційної аварії?

Якщо сталася радіаційна аварія, то в дію вступає спеціальний Регламент щодо проведення йодної профілактики. Його мета – зменшення негативного впливу іонізуючого випромінювання та запобігання небезпечним наслідкам невірно й невчасно застосованих профілактичних заходів.

Йодна профілактика  – це введення в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. 

Основні умови йодної профілактики:

  • у надзвичайних ситуаціях здійснюється після офіційного оповіщення в ЗМІ;
  • проводиться препаратом стабільного йоду (калій йодид) у таких дозах:
  • діти до 1 місяця – 16 мг, діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг, діти від 3 до 12 років – 62,5 мг, підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю – 125 мг (1 мг = 1000 мкг).

 

У аптеці можна купити калій йодид у дозах 100 мкг (0,1 мг), 200 мкг (0,2 мг) та 1 мг:

  • у надзвичайних ситуаціях, за відсутності таблетованої форми калій йодиду, як виняток (!), можуть бути використані інші препарати, що містять йод (спиртовий розчин йоду та розчин Люголя);
  • застосовується до моменту впливу радіоізотопів йоду або протягом перших 6 годин після поглинання радіації щитоподібною залозою;
  • оптимальний ефект йодної профілактики досягається при прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіації;
  • прийом препарату одночасно з надходженням «хмари» залишається ефективним та через 6 годин після інгаляційного надходження приводить до 2-х кратного зниження дози;
  • дорослому населенню старше 40 років йодна профілактика не проводиться;
  • йодна профілактика здійснюється одноразово (!).

Пам’ятайте! Нераціональне вживання препаратів йоду може призвести до негативних наслідків!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь