A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 14.02.2023 16:33
Кількість переглядів: 986

Вірусний гепатит А – це гостре антропонозне захворювання печінки, що викликається РНК–вірусом. Також має назву хвороба Боткіна.

Гепатит А передається фекально–оральним шляхом, характеризується розвитком запальних змін в печінці і проявляється симптомами інтоксикації, гепатомегалією, клініко-лабораторними ознаками порушення функції печінки та жовтяницею.

Вірус гепатиту А (ВГА) – ентеровірус, досить стійкий до впливу зовнішнього середовища: при кімнатній температурі може зберігатися декілька тижнів або місяців, при 40С – декілька місяців або років. ВГА гине при кип’ятінні через 5 хв, чутливий до ультрафіолетового випромінювання.

Шляхи передачі: аліментарний (через їжу), водний, контактно–побутовий.

Фактори передачі: вода, термічно не оброблені харчові продукти, брудні руки.

Близько 80% людей, які захворіли на вірусний гепатит А, це діти. Після перенесеного захворювання залишається пожиттєвий імунітет.

Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени. Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху захворювання є весняний паводок в березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.

     Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції. Характерні піки при багаторічних спостереженнях, приблизно раз в 3-5 років гепатит А діагностують частіше ніж в інші роки.

     Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днівсередньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку

     У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5º С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А. Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

     Як уникнути зараження вірусом гепатиту А

· використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (особливо для дітей). Воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;

 · не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

· при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);

· перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьмиобдати окропом;

 · чітко дотримуватися правил особистої гігієниобов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

 · не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

     Профілактика гепатиту А поділяється на 2 типи: специфічна та неспецифічна.

Специфічна. До специфічної профілактики відноситься вакцинація дітей у вогнищі інфекції. При проведенні даної профілактики слід враховувати той факт, що вироблення імунітету після вакцинації займає як мінімум 2 тижні (як максимум - 4 тижні), тому в деяких випадках, які потребують негайної захисту, може бути використана імунізація нормальним людським імуноглобуліном, тобто пасивно набутими антитілами до вірусу гепатиту А, тривалість дії яких становить не більше 2 місяців. Якщо потрібний швидкий захист, але передбачається тривале знаходження в регіоні з високою захворюваністю, рекомендується одночасне введення імуноглобуліну і вакцини. Імуноглобулін може бути використаний і в разі необхідності профілактики гепатиту А у дітей молодше 2 років. Вакцинація проти вірусного гепатиту А дозволена дітям старше 3-ьох років.

Неспецифічна профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезинфекції в осередку інфекції. Так, особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів, протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь