Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

ПАМʼЯТКА про дотримання пожежної безпеки в лісах та лісових насадженнях громади

Дата: 28.06.2023 14:17
Кількість переглядів: 614

Фото без опису

Ліс та лісові насадження – одне з головних багатств сільської ради. Вони попереджають ерозію ґрунту та рух піску. Вони є легенями планети Земля. Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, він вимагає дбайливого до себе ставлення.

Легковажна поведінка людей при відпочинку в лісі або лісосмугах призводить до їх перетворення у смітники та навіть до знищення вогнем.

Лісові пожежі вкрай небезпечні. За кілька хвилин вогонь знищує те, що виросло за кілька десятиріч. Крім того, вогонь може завдати шкоди і людським помешканням, або навіть забрати життя. Про це потрібно пам’ятати і головне дотримуватись вимог «Правил пожежної безпеки в лісах України».

Забороняється відвідувати ліс у пожежонебезпечний період, про що повідомляється в засобах масової інформації та на стендах перед в’їздом у ліс.

 Декілька порад при потраплянні у лісову пожежу:

– не панікувати та не приймати поспішних, необдуманих рішень;

– якщо вогонь незначний, треба вжити заходів щодо його гасіння збиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами , піском або шматком тканини;

 – під час гасіння пожежі не відходити далеко від доріг та просік, тримати в полі зору інших учасників гасіння пожежі, підтримувати з ними зв’язок за допомогою голосу.   Особливо буди обережні у місцях торф’яних пожеж, враховувати, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому потрібно пересуватися, перевіряючи палицею глибину шару, який вигорів.

– якщо вогонь великий – бігти з лісу проти вітру потрібно закрити голову і обличчя одягом;

– у будь-якому випадку необхідно вжити заходів щодо найшвидшого повідомлення підрозділів оперативно-рятувальної служби за тел. 101.

Пам’ятайте:

У лісонасадженнях забороняється розпалювати вогонь.

Треба стримуватися від паління. Будь-який вогонь, а також недопалки необхідно тушити водою.

Забороняється ламати дерева та гілки, руйнувати грибниці, обдирати кору з дерев та кущів, лякати та ловити лісних тварин і птахів.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» удосконалює порядок притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення чи пошкодження рослин, порушення пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків та передбачає штраф від 1,5 тис. грн. до 153,0 тис. грн. та позбавлення волі до 5 років.

            Результатом дотримання норм цього Закону є зменшення руйнівних наслідків від пожеж, захисту прав громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також попередження виникнення лісових пожеж.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь