Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Як допомогти дитині подолати страх повітряної тривоги?

Дата: 24.07.2023 20:27
Кількість переглядів: 459

Фото без описуФото без опису

Ви теж здригаєтеся першої секунди від звуку сирен❓Хоча й знаєте, що це, але нічого не можете зробити – цю мить треба пережити. А далі приймати зважене рішення, як діяти.

Для дітей все набагато складніше.

💬 «Зараз до мене часто звертаються люди, які евакуювалися. І кожен четвертий-п’ятий із проблемою дитячого страху. Родини приїжджають із зон активних бойових дій. Відповідно, діти бояться шуму, вибухів, сирен. Знаю випадок, коли дитина ховалася під ліжко щойно вмикалася повітряна тривога. І батьки не знали, як вчинити. Вихід знайшовся у формуванні навички заміни», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA педіатр Юлія Крушельницька.

Як працює навичка заміни?

🛌 Вона має заблокувати той самий шлях «під ліжко», чим би воно у кожній окремій реальності не було.

Попросіть дитину підбігти до вас та міцно обійняти щойно вона почує сирену. Так тривожність замінюється теплом і ніжністю. А далі запропонуйте те, що саме для вашого малюка є особливим.

Наприклад, улюблений мультик зі сміливим героєм. Книга, чиї сторінки розглядали ще немовлям. Плюшевий зайчик, якого так приємно пригортати до себе. І так раз за разом.

💬 «Спочатку було складно. Але коли за 1,5 тижні повітряна тривога застала родину на вулиці – все змінилося. Дитина обійняла маму та сказала, що час збиратися за книжкою. І пішла вже без страху. Навичка заміни спрацювала дуже класно», – пояснила Юлія Крушельницька.

Але не менш важливо, щоб і батьки вміли зберігати спокій. Діти неймовірно емпатичні, вони вбирають наші емоції та поводяться так само. І якщо в родині напружується психологічна обстановка, то це насамперед відбивається на малечі.

ℹ️ Цикл ефірів з фахівцями на Facebook-сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційного центру з психічного здоров'я при КМУ відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше про підтримку себе та людей поруч 📲 на https://bf.in.ua/turbota

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь