Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Синьо-жовтий стяг…

Дата: 23.08.2023 08:25
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

    Синьо-жовтий стяг… Скільки символічного він у собі поєднує! Синій колір - то чисте безхмарне небо, а жовтий - то родючі пшеничні поля. Ця версія відома українцям здавна. Також існує думка, що в кольорах українського прапору закодовано дві природні стихії - вогонь та воду. Але тепер увесь світ знає, що стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів - це святиня України, яка омита кров’ю безстрашних та нескорених Захисників, що гордо відстоюють суверенітет та незалежність Батьківщини у жорстокій російсько-українській війні. Війні, в котрій Державний Прапор України є постійним супровідником військових на передовій та цивільних в тилу.

     Поєднання синього та жовтого кольорів в Україні має історичне коріння. У 1256 році заснованому місту Львову надавався герб, на якому зображений золотий лев на блакитному тлі. Істориками доведено, що у XVIII столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто виготовляли з блакитного полотнища, на яке жовтою фарбою наносилися зорі, хрести, зброя.

     На західноукраїнських землях прапори із синім та жовтим кольорами поширювалися під час Першої світової війни та супроводжували відзначення 100-річного ювілею Великого Кобзаря - Тараса Шевченка.

    22 березня 1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки". Стяг тоді був жовто-блакитним. Але у період Гетьманату Павла Скоропадського порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий.

    20 березня 1920 року ухвалено крайовий синьо-жовтий прапор для Закарпатської України, а 15 березня 1939 р. він був прийнятий як державний прапор Карпатської України.

    23 серпня 1991 року синьо-жовтий український стяг до сесійної зали Верховної Ради внесла група депутатів на чолі з В’ячеславом Чорноволом. Історичний прапор відправили до музею Верховної Ради, а 4 вересня український стяг урочисто підняли над будівлею парламенту.

   Синій та жовтий кольори мають для українців глибокий зміст. Створюючи логотип для Євро-2012, було прийнято рішення зобразити золоту соняшникову квітку на синьому фоні. Після вторгнення росії в Україну система відповідності кольорів Pantone обрала основні кольори 2022 року - “вільний” синій та “енергійний” жовтий. Як ілюстрацію системою було додано фотографію соняшників на тлі синього неба.

   Синьо-жовтий прапор - це символ предковічної боротьби українського народу за мир на рідній землі. У ньому втілено невтомну працю українських трударів, честь та гідність, незламність та хоробрість Захисників, демократичні цінності держави та чесноти народу. На знак підтримки у наш прапор нині одягнений увесь цивілізований світ, котрий також проти загарбницьких військових посягань росії. Звільняючи населені пункти у ході оборонно-контрнаступальних дій, наші бійці повертають прапор у кожне споконвічно українське місто та село.

   Нехай сьогодні наш яскравий синьо-жовтий прапор гордо в’ється хвилями свободи, демонструючи світові прагнення до миру, свободи, життя та  уособлює велич українського народу. З Днем Державного Прапора України! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь