Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Як змінюється людина після полону

Дата: 17.10.2023 10:25
Кількість переглядів: 63

Можливо, це зображення (постер та текст «як змнюеться людина псля полону втрачаеться вi̇дчуття часу бажання постйно контролювати людей поряд поряд зникае довра до людства ти як? всеукрайнська програма ментального всеукрайнськапрограма здоров'»)

Сім’я людини, яка потрапила в полон, часто живе моментом: все життя заточене під очікування звільнення.

А коли людина повертається додому не такою, як раніше – рідні буває не готові прийняти ці зміни.

💬 «Тут головне – освіченість у проблемі. Якщо поцікавитись, почитати, як проявляється той чи інший розлад, якими бувають наслідки полону – людина вже буде підготовлена інформаційно. Рідним буде легше орієнтуватися: це дійсно хворобливий прояв або просто необхідність уваги. Баланс треба шукати тільки шляхом власної поінформованості та усвідомленості тих чи інших процесів», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ксенія Возніцина, неврологиня, директорка Центр психічного здоров'я та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України.

Неврологиня підкреслює: специфічних моментів буде безліч. Але варто звернути увагу хоча б на три найбільш поширені.

1️⃣ У людини дуже втрачається відчуття часу – у полоні його усвідомлення було неможливим. І от тепер вона може часто спізнюватися не тому, що дійсно не встигає, а тому що впевнена: «Мені їхати 20 хвилин». Хоча реальна відстань – це півтори години у дорозі. Людина втратила розуміння, як на собі відчути проміжок часу.

2️⃣ Є постійна необхідність контролювати все і всіх у своєму оточенні: «А куди ти йдеш?», «Що ти робиш?, «Навіщо тобі це?». І водночас – нетерпіння навіть мінімального контролю над собою.

3️⃣ Зникає довіра до людства загалом. Полон і тортури – це найвищий ступінь болісних подій, бо люди усвідомлено мучать інших людей. Тому всім, хто чекає або вже дочекався рідних, необхідно дбати про своє фізичне й ментальне здоров'я, добре відпочивати, налагоджувати сон – щоб власних ресурсів вистачило і на себе, і на підтримку близького.

«Процес адаптації – це дуже індивідуальний процес, який насамперед залежить від терміну перебування у зоні бойових дій. Є певні психологічні проблеми і є фізичне виснаження, коли ще й актуалізуються багато хронічних хвороб. І це замкнуте коло: психологічні проблеми можуть підсилювати фізичні, а наявність оцих фізичних аспектів підсилює психологічні. Тобто, цей ланцюг треба абсолютно чітко розірвати», – додає Ксенія Возніцина.

🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

#тияк

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь