A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

«Ти як?»: координація послуг з підтримки психічного здоров‘я в громадах Миколаївщини

Дата: 09.02.2024 22:16
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

У п’ятницю, 9 лютого, з метою координації дій, щодо впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» на територіальному рівні Галицинівську громаду відвідав заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрій Гранатуров, координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» в Миколаївській області Руслана Омелянчук, начальник управління охорони здоров‘я ОВА Максим Безносенко та його перший заступник Ірина Ткаченко, перший заступник начальника Миколаївської районної військової адміністрації Андрій Грейц та заступник начальника Миколаївської РВА Раміль Агабеков.

👉🏻У рамках робочого візиту відбулась зустріч з Галицинівським сільським головою Іваном Назаром, який активно підтримує та розуміє важливість впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я як в межах громади, так і на всій території України.

«Певний час наша громада перебувала під ворожими обстрілами. Та вже в травні 2022 року ми мали змогу відкрити нову сімейну амбулаторію. В закладі є все необхідне для повноцінної роботи, зокрема і в напрямку надання послуг з психологічної підтримки», - сказав він.

Ознайомившись з роботою амбулаторії в цьому напрямку, відповідальний за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» на території області Юрій Гранатуров, зазначив, що насьогодні кожен третій сімейний лікар України має змогу надавати підтримку з 🙌🏻ментального здоров’я.

«Кількість фахівців зростає щодня. Наразі понад 1100 медичних фахівців Миколаївщини отримали сертифікати програми mhGAP та можуть надавати базову допомогу з питань психологічної підтримки», - додав заступник начальника ОВА.

Зі своєї сторони Руслана Омелянчук наголосила на тому, що з початком повномасштабного вторгнення допомога у сфері ментального здоров’я стала ❗️одним із пріоритетів Програми медичних гарантій.

«Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ, або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 1️⃣6️⃣-7️⃣7️⃣. Наша мета – побудувати міцні довірливі відносини між громадянами України та їх сімейними лікарями», - сказала координаторка.

За словами начальника управління охорони здоров’я ОВА Максима Безносенка, натепер в Миколаївській області 22 заклади охорони здоров’я мають договір на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Працівники цих закладів ✔️вже пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP.

👉🏻Своєю чергою, один із сімейних лікарів амбулаторії Мирослав Біляк зазначив, що навчання за курсом mhGAP пройшли всі медичні працівники цього закладу.

«Заслухавши скарги щодо стану здоров’я пацієнта, можна провести скринінг його ментального здоров'я. Якщо його стан потребує залучення додаткового профільного втручання - ми скеровуємо пацієнта до відповідного фахівця. Проте наш досвід показує, що у більшості випадків нашої підтримки достатньо», - сказав він.

Заступник начальника Миколаївської РВА Раміль Агабеков проінформував, що в громадах Миколаївського району відмічається низький рівень звернення за послугами з підтримки ментального здоровʼя.

«У реаліях сьогодення ментальне здоров’я ☝🏻не менш важливе, ніж фізичне. Саме тому ми прагнемо побудувати культуру таких звернень за допомогою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», - додав заступник начальника Миколаївської РВА.

Зазначимо, що у подальшому такі виїзди будуть здійснюватися й до інших громад Миколаївщини.

ℹ️Впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA у співпраці з Міністерство охорони здоров'я України експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO).

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь