A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

ФОРМИ ВЛАШТУВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ.

Дата: 18.03.2024 18:28
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

            ФОРМИ ВЛАШТУВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ ПОЗБАВЛЕНИХ         БАТЬКІВСЬКОГОПІКЛУВАННЯ.

 

В Україні триває реформування дитячих будинків. Все це частина Нацстратегії реформування інституційних установ, яку Кабмін затвердив декілька років тому. Згідно з цією стратегією, з метою подарувати дитині родину, надати їй можливість зростати у комфортних умова для розвитку, вже через сім років в країні повинні зникнути всі інтернати, а замість них з'явитися дитячі будинки сімейного типу та паліативно-реабілітаційні центри.

На даний час діють такі сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування це: усиновлення (або удочеріння), опіка (або піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та патронат над дитиною. Проте, саме усиновлення (або удочеріння) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було та залишається пріоритетною формою влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами та які не можуть бути усиновлювачами, та осіб, які маю переважне право на усиновлення перед іншими.

Суд постановляє рішення, яким оголошує особу усиновлювачем дитини, при дотриманні певних умов, та здатності особи, яка має намір усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини.

Опіка та піклування, як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або якщо батьки цих дітей стосовно них позбавленні батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли чотирнадцяти років та залишилися без батьківського піклування. Піклування встановлюється над неповнолітніми дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опікун (піклувальник) призначається з осіб, які є близькими дитині, або інших осіб, із врахуванням їхньої можливості виконувати опікунські обов’язки. Побажання самої дитини враховуються при досягненні нею десятирічного віку.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату взяла з установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей.

Прийомні діти – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які виховуються у прийомній сім’ї до досягнення ними повноліття (якщо дитина навчається, то до 23 років). Діти, які влаштовані до прийомної сім’ї, зберігають свій статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та можуть бути усиновлені. Крім цього, вихованці прийомної сім’ї, якщо це не суперечить інтересам самої дитини, та не заборонено рішенням суду, мають право підтримувати стосунки із своїми біологічними батьками та родичами.

Дитячий будинок сімейного типу як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – це прийняття за плату в родину, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у цій сім’ї не може перевищувати десяти осіб. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними повноліття, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23 років. До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин, ці діти, не можуть виховуватися разом.

Діти, які є вихованцями дитячого будинку сімейного типу, мають право підтримувати особисті контакти із своїми біологічними батьками та іншими родичами. Форму спілкування дітей-вихованців із родичами визначає орган опіки та піклування за погодженням із батьками-вихователями.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди усіх членів сім’ї повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

У сім’ю патронатного вихователя одночасно можуть бути влаштовані лише діти, які є між собою рідними братами чи сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї. Перебувати в сім’ї патронатного вихователя дитина може протягом терміну, який встановлюється органом опіки та піклування та не може перевищувати трьох місяців. Якщо наявні обставини, які обґрунтовують необхідність та доцільність щодо перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. В загальному термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шести місяців.

Патронат над дитиною здійснюється на підставі договору, який укладається в письмовій формі.

Дитина, влаштована в сім’ю патронатного вихователя, має право підтримувати особисті контакти з батьками та іншими родичами.

Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та порядку, які визначені Кабінетом Міністрів України.

 

За даними інтернет виднь

Начальник служби у справах дітей Синюхино-Бріжської сільської ради   Тетяна ОСАДЧА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь