Синюхинобрідська територіальна громада
Миколаївська область, Первомайський район

Безпека харчування в умовах аномальної спеки та відключень електроенергії: поради Держпродспоживслужби

Дата: 22.07.2024 11:07
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Влітку 2024 року Україна зіткнулися з ще одним випробуванням – аномальною спекою, що значно перевищувала звичайні температурні показники для цього сезону. Враховуючи віялові відключення світла  по всій території країни, населення зіткнулося з критичною проблемою: як зберегти харчові продукти та не викликати харчові отруєння.

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує базові правила профілактики харчових отруєнь з урахуванням рекомендацій МОЗ:

  • Якщо світло зникло, а холодильник повний продуктів, то намагайтеся менше відкривати/зачиняти дверцята. Адже цим ви випускаєте холод. Саме герметично закриті дверцята допомагають зберегти холод усередині протягом деякого періоду часу – близько 24 годин. Якщо є можливість, перемістіть деякі продукти, які підлягають заморожуванню, в окрему морозильну камеру тут холод зберігається до 48 годин за відсутності електроенергії.
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника. Обмежте купування харчових продуктів, які швидко псуються.
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. Не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 1 годину).
  • Овочі та фрукти вживайте нарізаними шматочками, а вразі приготування салатів, використовуйте олію, майонез та сметану виключить взагалі.
  • Якщо маєте сумніви щодо безпечності харчових продуктів, готових страв краще викиньте їх відразу, не пробуючи їжу на смак.
  • Не купуйте дітям кондитерські вироби з кремом. Торти та тістечка виключить з раціону в спекотну пору року.

В спеку не можливо утриматися від прохолодного морозива, тому дотримуйтеся основних правил щодо профілактики харчових отруєнь. Морозиво  купуйте в магазинах, які оснащенні альтернативними джерелами живлення, з працюючими холодильними камерами. Відповідно до рекомендацій Держпродспоживслужби при покупці морозива зверніть увагу на:

  • Товарне упакування повинне бути цілим та гладким. Якщо пакування розірване, роздуте або пом’яте — це свідчить про порушення умов транспортування або зберігання.
  • Морозиво повинне зберігати оригінальну форму. Якщо морозиво деформовано, значить воно повторно заморожувалося. Смакові якості та безпечність такого продукту під питанням.
  • Якщо морозиво м’яке, легко мнеться в руках — значить був порушений температурний режим зберігання, що призвело до розморожування. Такий продукт — ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.

В спеку дотримуйтесь питного режиму та правил особистої гігієни. Бережіть себе та своїх близьких !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь