Посилення контролю для запобігання занесенню вірусу ящуру в Україну
Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин в січні та лютому 2025 року на
території Німеччини та Угорщини зареєстровані випадки захворювання тварин на ящур.
Розпорядженнями Головного державного ветеринарного інспектора України від 31.01.2025 № 13 та від 07.03.2025 № 28-2025
заборонено ввезення в Україну із Німеччини та Угорщини тварин, сприйнятливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, сировини та продуктів від них.
Ящур є висококонтагіозним вірусним захворюванням, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших парнокопитних тварин, в тому числі і диких.
Клінічні ознаки ящура залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини, язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, з метою профілактики
захворювання тварин на ящур, рекомендує господарям діяльність яких пов’язана з утриманням та вирощування великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби та свиней дотримуватися вимог «Інструкції щодо
профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур», затвердженої
наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від
07.08.2017 № 431, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 вересня
2017 р. за № 1087/30955, а саме:
1. Усі господарства незалежно від форми власності зобов’язані
дотримуватись вимог закритого режиму роботи, а саме належних умов
утримання, годівлі та експлуатації сільськогосподарських тварин.
2. Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і
обігом тварин, повинні забезпечувати дотримання:
1) охоронно-обмежувальних заходів при перевезеннях (переміщеннях)
тварин, продукції тваринного та рослинного походження, а також контролю за
формуванням ферм, стад, отар тощо;
2) обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять в
господарство;
3) контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання, у тому
числі при карантинуванні тварин, які надходять у господарство;
4) регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю, територій;
5) забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і
предметами особистої гігієни;
6) обмеження доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб, обов’язкової
наявності санпропускників, дезбар’єрів, огородження.
7) утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати відповідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження не призначені для споживання людиною» від 07.04.2015 р. №287-VІІІ, заключити договори з спеціалізованими підприємств та організацій щодо утилізації трупів тварин, побічних продуктів тваринного походження, непридатних і небезпечних кормів.
Щоб дізнатися більше інформації від Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області завітайте на сторінку у Facebook – https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/